Dé truc om nooit meer iets te vergeten: maak er een tekening van

Je bent je examen aan het invullen en je komt maar niet op dat ene begrip. Je weet zelfs op welke pagina het woord staat en je hebt het minstens tien keer opgeschreven. Toch geeft je geheugen het niet prijs. Hoe je dat had kunnen voorkomen? Je had het simpelweg moeten tekenen, blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Een groep studenten kreeg de opdracht om in veertig seconden zoveel mogelijk woorden te memoriseren door ze te tekenen of op te schrijven. Daarna kregen ze zestig seconden de tijd om zoveel mogelijk woorden op te zeggen. “De studenten die de voorwerpen getekend hadden, herinnerden er zich tweemaal zoveel als de schrijvers”, zei Jeffrey Wammes van de Faculteit Psychologie aan de Universiteit van Waterloo. Ook de woorden meerdere keren opschrijven, bleek schetsen niet van zijn troon te stoten.“Als je dingen hebt getekend om ze te onthouden, kan je ze beter opvragen uit je geheugen. Dat komt omdat we bij het schetsen visuele, motorische en semantische informatie samenvoegen”, vertelt de onderzoeker.

We doorlopen een heel proces bij het maken van een schets. Eerst bedenk je de karakteristieken van het voorwerp, vervolgens stellen we ons het onderwerp visueel voor en daarna voeren we de motorische actie van het tekenen uit. Al die stappen zorgen ervoor dat je minder kans loopt om het voorwerp te vergeten.

Goed nieuws voor de mensen bij wie de tekenkunsten teleurstellen: de kwaliteit van het kunstwerkje had geen enkel effect op de geheugenprestatie.

Foto Pixabay