VS eisen "dringende" herstelling Boeing 787's na motoruitval in volle vlucht

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing opgedragen om "dringende" herstellingen uit te voeren aan bepaalde motoren van zijn toestel 787, ook bekend als de "Dreamliner". Het bevel is het gevolg van een incident eind januari met een 787 van Japan Airlines. Op 29 januari viel de rechtermotor uit van een Dreamliner die onderweg was van het Canadese Vancouver naar het Japanse Tokio. Dat gebeurde op een hoogte van 20.000 voet (meer dan 6 kilometer). De bemanning slaagde er niet in de motor opnieuw aan de praat te krijgen, maar kon het vliegtuig wel veilig aan de grond zetten omdat de andere motor nog werkte.

Volgens de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) raakte de rechtermotor ernstig beschadigd en viel hij uit, nadat stukken ijs op de motorbladen waren losgekomen. Het gaat om een motor van het type Genx-1B PIP 2, gebouwd door General Electric (GE). Dat type motor had eerder al te maken met aan ijsvorming gerelateerde problemen. De linkermotor van het toestel van Japan Airlines was van een ouder type, dat niet zo gevoelig is voor dergelijke problemen.

De FAA waarschuwt dat andere 787's wel met twee motoren van hetzelfde type uitgerust kunnen zijn. "De mogelijkheid van een panne van de beide motoren om dezelfde reden is een dringende veiligheidskwestie", zegt de FAA. Boeing moet van de luchtvaartautoriteit de motoren herstellen, of er minstens voor zorgen dat een van beide motoren van het oudere model is. De herstelling (het motoromhulsel bijschaven om de bladen meer ruimte te geven zodat er geen wrijving kan ontstaan die de motor beschadigt) kan uitgevoerd worden zonder de motor van het vliegtuig te halen.

De richtlijn van de FAA geldt alleen voor de 43 Dreamliners bij Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Wereldwijd zijn er 176 Boeing 787's in gebruik, bij 29 maatschappijen. Meestal volgen andere luchtvaartautoriteiten de aanbevelingen van de FAA.

Boeing laat weten al met de aanpassingen begonnen te zijn.

bron: Belga