Vluchtelingencrisis – Merkel bezoekt vluchtelingenkamp in Turkije

Vluchtelingencrisis - Merkel bezoekt vluchtelingenkamp in Turkije

Voor het eerst sinds het in voege treden van het omstreden vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel een vluchtelingenkamp in het zuidoosten van Turkije, niet zo ver van de grens met Syrië, bezocht. Merkel kreeg bij het bezoek aan het kamp met Syrische vluchtelingen in Gaziantep het gezelschap van Europees president Donald Tusk, vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en de Turkse premier Ahmet Davutoglu. De EU wil Ankara met miljarden euro’s daarbij ondersteunen, de vluchtelingen goed op te vangen en hun kinderen naar school te sturen. Ellende en uitzichtloosheid in de vluchtelingenkampen gelden als een van de oorzaken waarom de mensen opnieuw op de vlucht slaan.
Turkije heeft zich dan weer daartoe verplicht de vluchtwegen naar Europa beter te controleren en migranten die illegaal in Griekenland aankomen, terug te nemen. Europa en Turkije hebben afgesproken dat de EU-landen een Syrische vluchteling van Turkije zullen overnemen voor elke Syriër die vanuit Griekenland naar Turkije teruggestuurd wordt.
Critici hebben erop aangedrongen dat Merkel haar Turkse gastheer ook zou confronteren met de onaangename kwesties van de toestand van de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in het land.

bron: Belga