Olievervuiling bedreigt Italiaanse Riviera en Côte d’Azur

Een olievlek van zo’n 2 kilometer lang en 500 meter breed bedreigt de Italiaanse Riviera rond Genua, maar ook de Franse Côte d’Azur. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten zaterdag laten weten. Vorige zondag barstte een ondergrondse pijpleiding van de raffinaderij Iplom, waarbij er olie in twee kanalen en de rivier Polcevera terecht kwam. De hulpdiensten slaagden erin een voorlopige dijk op te werpen en zo te verhinderen dat de olie zich verder verspreidde, maar hevige regen in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft een stuk van die dijk vernield.
De olievlek verplaatste zich zaterdag langzaam naar het westen van de haven van Genua. Gevreesd wordt dat de stranden in de grensregio tussen Italië en Frankrijk vervuild geraken. De havenautoriteiten en de Italiaanse regering wijzen er wel op dat de drijvende barrières die wel stand hielden in de monding van de Polcevera hebben verhinderd dat er nog meer olie in de Middellandse Zee terechtkwam. Van de 500 ton olie die vorige zondag ontsnapte, zou er ongeveer 10 procent in zee gevloeid zijn.
“De situatie is delicaat maar onder controle”, aldus de Italiaanse minister van Transport en Infrastructuur Graziano Del Rio. Er is met man en macht gewerkt om de voorlopige dijk weer volledig te herstellen, en er vloeit geen nieuwe olie meer in zee. Gianfranco Benedetti, veiligheidsverantwoordelijke bij Iplom, zegt vanuit het oogpunt van het milieu er gerust in te zijn.
De raffinaderij Iplom ligt tot nader order stil. De meeste werknemers zitten voorlopig noodgedwongen thuis.
Genua ligt te midden van de Italiaanse Riviera, vlakbij bekende badplaatsen als Portofino en het natuurgebied Cinque Terre.

Bron: Belga