“Noord-Korea stopt nucleaire tests als VS en Zuid-Korea militaire oefeningen opschorten”

Noord-Korea stopt nucleaire tests als VS en Zuid-Korea militaire oefeningen opschorten

Noord-Korea is bereid zijn nucleaire tests te stoppen als de Verenigde Staten hun jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea opschorten. Dat heeft de Noord-Koreaane minister van Buitenlandse Zaken Ri Su Yong gemeld tijdens een interview met persbureau Associated Press. Hij verdedigde ook het recht van zijn land om nucleaire afschrikmiddelen te bezitten, en waarschuwde dat Noord-Korea niet geïntimideerd is door de internationale sancties die tegen het land worden opgelegd. Het was de eerste keer dat Ri Su Yong een interview deed met een Westerse nieuwsorganisatie, aldus AP. Hij verklaarde tijdens het interview dat de Verenigde Staten zijn land ertoe hebben gebracht om, bij wijze van zelfverdediging, nucleaire wapens te ontwikkelen. Hij voegde daaraan toe dat het opschorten van de militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea de weg zou kunnen openen voor onderhandelingen en de spanningen op het Koreaanse schiereiland zou kunnen verminderen.
“Als we dit pad van de confrontatie blijven volgen, zal dat leiden tot catastrofale gevolgen, niet alleen voor de twee landen, maar voor de hele wereld”, aldus de minister, die het interview in het Koreaans voerde met een tolk. “Het is echt cruciaal voor de Verenigde Staten om zijn vijandige instelling tegen de DPRK (Democratic People’s Republic of Korea, red.) te laten varen, en om dat te tonen, de militaire oefeningen, oorlogsoefeningen, op het Koreaanse schiereiland te stoppen. Dan zullen we op een gelijkaardige manier reageren.”
Indien de oefeningen “voor een bepaalde periode, voor enkele jaren” stoppen, dan “kunnen nieuwe opportuniteiten ontstaan voor beide landen en de rest van de wereld”.
Noord-Korea, dat de oefeningen ziet als een repetitie voor een invasie, heeft eerder al dergelijke voorstellen gelanceerd, maar de VS hebben steeds gereageerd dat Pyongyang eerst zijn nucleaire wapens moet opgeven voor een gesprekken kunnen komen. Een anonieme hooggeplaatste Amerikaanse bron, herhaalde aan AP dat “Noord-Korea moet stoppen met handelingen en retoriek die de spanningen verhogen, en in de plaats daarvan concrete stappen moet nemen om zijn internationale verplichtingen na te komen”.
De Verenigde Naties en de VS hebben al verschillende keren sancties opgelegd aan Noord-Korea na de nucleaire tests. “Als ze geloven dat ze ons kunnen frustreren met sancties, zijn ze volledig fout”, zei Ri Su Yong nog. “Hoe meer je iets onder druk zet, hoe emotioneler de reactie daarop zal zijn. Daar moeten de Amerikaanse beleidsmakers zich bewust van zijn.”
Volgens Noord-Korea worden de Amerikaans-Zui-Koreaanse oefeningen steeds dreigender, omdat dit jaar 300.000 soldaten deelnemen, het hoogste aantal ooit.

bron: Belga