Nederlandse columniste “opgepakt voor tweets over Erdogan”

Nederlandse columniste "opgepakt voor tweets over Erdogan"

Ebru Umar, een kritische Nederlandse columniste van Turkse afkomst, is in Turkije door de politie meegenomen vanwege haar tweets over de Turkse president Erdogan. Dat meldde ze zaterdagavond laat telefonisch aan The Post Online. Volgens de columniste wordt ze in staat van beschuldiging gesteld voor het plaatsen van haar berichten. Eerder op de avond werd ze door de politie uit haar huis in Kusadasi gehaald. Op Twitter schreef ze: “Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap.” Wat precies de aanleiding is, is nog niet bekend. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de zaak op de voet. Een woordvoerster liet weten dat er “direct na de arrestatie nauw contact is geweest met Umar”. Volgens het ministerie is de Nederlandse ambassade in Ankara van de kwestie op de hoogte, en zijn de medewerkers “ermee bezig”.
Op Twitter spreekt Umar het gerucht tegen dat ze vrij zou zijn. “Ik ben niet vrij. Ik moet mee naar het ziekenhuis”. Tegenover Metro, een van haar werkgevers, laat de columniste weten dat ze naar het ziekenhuis moet “om te bewijzen dat je niet bent mishandeld”. De krant meldde bovendien dat haar laptop in beslag is genomen.
Umar schreef afgelopen week een kritische column in Metro over de mail die het Turkse consulaat rondstuurde. Daarin worden Turkse Nederlanders opgeroepen beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden. De columniste schreef onder meer: “maar tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself.”

bron: Belga