Luik-Bastenaken-Luik – Laurens De Plus wil Etixx – Quick-Step aan de zege helpen

Luik-Bastenaken-Luik - Laurens De Plus wil Etixx - Quick-Step aan de zege helpen

Laurens De Plus start zondag in zijn eerste Luik-Bastenaken-Luik. De renner van Etixx – Quick-Step is met zijn twintig lentes de jongste deelnemer in de Ardense klassieker. “Ik ben toch wel een beetje nerveus”, gaf hij zaterdagmiddag toe bij de teampresenatie in Luik. “Dit is mijn eerste grote klassieker. Het is een beetje zoals een examen afleggen, dan heb je ook gezonde stress vooraf.” Daniel Martin en Julian Alaphilippe zijn de kopmannen bij Etixx – Quick-Step. “Mijn rol is eenvoudig”, zegt De Plus. “Ik moet zo lang mogelijk bij hen blijven, liefst tot in de finale. In de Waalse Pijl heb ik getoond dat mijn conditie goed is en ik een finale kan rijden, hopelijk lukt dat ook in Luik. Ik moet hen bijstaan, een beetje beschermen, uit de wind zetten en als er in de finale bergop een gevaarlijke tegenstander ontsnapt, dan zal ik proberen om die kloof te dichten. Dat is mijn doelstelling, al besef ik wel dat het niet gemakkelijk zal zijn. Luik-Bastenaken-Luik telt 50 kilometer meer, dat zal een verschil maken.”
De Plus reed zich in de kijker in de Ronde van het Baskenland en verraste ook met een mooie prestatie in de Waalse Pijl. “Daar ben ik blij om. Ik had niet echt verwacht dat ik het in die twee koersen zo goed zou doen in het profpeloton. Het is nog altijd maar mijn eerste jaar.”
Na Luik krijgt de renner een beetje rust van zijn team. “Wellicht rijd ik daarna de Ronde van België, Dauphiné, misschien de Ronde van Polen en ik droom ook van de Olympische Spelen en het EK in Nice. Maar dat is allemaal nog ver weg. Eerst nog La Doyenne. Er wordt slecht weer voorspeld: regen, koude, misschien sneeuw. Ik heb er nog geen ervaring mee om in zo’n omstandigheden te koersen en weet niet hoe mijn lichaam zal reageren. Ik hoop dat ik geen kou vat, ik heb alleszins nog een beetje babyvet om me te beschermen”, eindigde hij met een grapje.

.bron: Belga