Dertig jaar Tsjernobyl - Nucleaire rampen hebben discussie over kernuitstap aangewakkerd

door
Belga
Leestijd 2 min.

De kernramp in Tsjernobyl heeft, samen met de ramp die 25 jaar later in het Japanse Fukushima plaatsvond, geleid tot een felle discussie over de voor- en nadelen van kernenergie. Verschillende landen hebben intussen de beslissing genomen om tot een kernuitstap over te gaan. België is een van de landen die besliste tot een kernuitstap. De paars-groene regering Verhofstadt I nam de beslissing om geen nieuwe kernreactoren meer te laten bouwen en de zeven bestaande reactoren in Doel en Tihange veertig jaar nu hun ingebruikname stil te leggen. Dat komt in de praktijk overeen met een volledige kernuitstap tegen 2025.

Die kernuitstap tegen 2025 blijft voorlopig gehandhaafd, maar intussen is de wet wel al aangepast. De levensduur van de drie oudste reactoren - Doel 1, Doel 2 en Tihange - werd met tien jaar verlengd. Daardoor werden ze niet in 2015 gesloten, maar zullen ze open blijven tot 2025.

Ook in Duitsland legde het dossier een hobbelig parkoers af. De rood-groene regering had in het jaar 2000 beslist om tot een kernuitstap over te gaan. Maar de regering Merkel II had die beslissing in 2010 deels teruggedraaid, om na de ramp in Fukushima in 2011 toch weer tot een 'Energiewende' over te gaan: de zeventien kernreactoren in het land zullen tegen het jaar 2022 geleidelijk worden stilgelegd.

Ook in Zwitserland werd de beslissing genomen om alle kerncentrales stil te leggen. Maar daar zal het wel nog tot 2034 duren vooraleer de laatste reactor wordt gesloten.

Het enige land dat al volledig tot een kernuitstap overging is Italië, dat wel slechts over een bescheiden nucleaire industrie beschikte. Het land besliste al in 1987, dus één jaar na de ramp in Tsjernobyl, per referendum om zijn kerncentrales op te doeken.

Andere landen - zoals Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS - zetten nog volop in op nucleaire energie. Ook de opkomende economie India beschikt al over tientallen kernreactoren, terwijl China van plan is op grote schaal op kernenergie over te schakelen. Japan maakt, ondanks Fukishima, geen aanstalten om tot een volledige kernuitstap door te voeren.

Ook Oekraïne zelf beschikt nog altijd over actieve reactoren. Dertig jaar later is Tsjernobyl overigens nauwelijks nog een thema in het land. Het zijn vooral de economische crisis, het conflict in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim door Rusland die de gemoederen beroeren. Door het geweld in het Donetskbekken, een mijnstreek, is steenkool bovendien schaars geworden waardoor het aandeel van kernenergie in de elektriciteitsvoorziening weer tot boven de 50 procent is gestegen. Er gelden ook plannen voor de bouw van nieuwe reactoren.

bron: Belga