“We mogen een beetje chauvinistisch zijn”, zegt VBO-topman

We mogen een beetje chauvinistisch zijn

Er komt een campagne om, na de aanslagen van 22 maart, het imago van België en Brussel weer op te krikken. Premier Charles Michel heeft de kanselarij de opdracht gegeven een taskforce in het leven te roepen, die zich daarover moet buigen. “We mogen een beetje chauvinistisch zijn”, stelde VBO-topman Pieter Timmermans. Naast de concrete, onmiddellijk uitvoerbare maatregelen die de regering besliste om de druk op onze ondernemingen te verlichten, moet een campagne het imago van ons land in het buitenland op korte, middellange en lange termijn weer opkrikken. Voor premier Michel gaat het om opnieuw een gevoel van vertrouwen te creëren, al beseft hij dat het “een permanente oefening” zal zijn.

Gedelegeerd-bestuurder Timmermans van het VBO benadrukte, naast de gecibleerde maatregelen, het belang van een grootscheepse campagne die het imago van ons land in het buitenland moet herstellen. Daarbij wil hij een beroep doen op vooraanstaande buitenlandse vertegenwoordigers. Om de troeven van België naar voren te schuiven, mag gerust wat chauvinisme komen kijken, luidde het.Daarbij schoof hij ook de volledige heropening van de luchthaven van Zaventem naar voren. Het gaat immers niet alleen om ons imago, maar ook over het herstel van het vertrouwen en voor onze economie. “In een kleine open economie komen per definitie heel wat ondernemers in contact met buitenlandse klanten of leveranciers. Ondernemers willen daarom samen met de regering onze ambassadeurs in de wereld zijn”, besloot Timmermans.

Binnen een maand is een nieuwe vergadering voorzien om de aangekondigde maatregelen te evalueren. De premier benadrukte dat het van cruciaal belang is ook met andere regeringen samen te werken. Gisteren nog had hij contact met Brussels minister-president Rudi Vervoort. Een cijfer plakken op de impact van de maatregelen op de begroting, kon de eerste minister niet. Dat hangt immers af van de mate waarin de ondernemingen er een beroep op zullen doen.

bron: Belga