Vijfde mandaat voor president van Tsjaad

Vijfde mandaat voor president van Tsjaad
Vijfde mandaat voor president van Tsjaad

Idriss Deby Itno, de uittredende president van Tsjaad, is verkozen voor een vijfde mandaat. Hij kreeg bij de eerste stemronde op 10 april 61,56 procent van de stemmen achter zijn naam, zo blijkt uit voorlopige resultaten die donderdagavond gepubliceerd werden door de onafhankelijke onderzoekscommissie CENI. Oppositieleider Saleh Kebzabo eindigt op de tweede plaats met 12,8 pct, Laokein Kourayo Medar, de burgemeester van de economische hoofdstad van het land Moundu, behaalde 10,69 pct. 71,11 pct van de meer dan 6 miljoen ingeschreven kiezers brachten hun stem uit.
Idriss Deby, die al 26 jaar aan de macht is, was de grote favoriet van de verkiezing, waaraan 13 kandidaten deelnamen. Hij beschikte dan ook over meer staatsstructuren en financiële middelen dan zijn tegenkandidaten.
Acht kandidaten, onder wie Kebzabo, hadden voor de bekendmaking van de resultaten het regime beschuldigd van fraude en een “electorale hold-up”, aangezien volgens hen, op basis van de resultaten die ze ontvingen, “niemand kon winnen in de eerste ronde”.
De constitutionele raad moet de resultaten in de komende dagen valideren.

Bron: Belga