Turkije neemt zakenman en aanhanger van islamprediker Gülen in hechtenis

Turkije neemt zakenman en aanhanger van islamprediker Gülen in hechtenis

Turkije heeft zeven vermoedelijke aanhangers van de islamprediker Fethullah Gülen, onder wie ook een lid van de raad van bestuur van een grote bouwfirma, in hechtenis genomen. Dat meldt het regeringsgezinde persagentschap Anadolu vanmorgen. De zeven werden begin deze week opgepakt, samen met honderden andere vermoedelijke aanhangers van Gülen, een groot tegenstander van president Tayyip Recep Erdogan. Halit Dumankaya, een lid van de raad van bestuur van het Turkse bouwbedrijf Dumankaya Insaat, wordt beschuldigd van “het financieren van een terroristische organisatie.”

De Turkse autoriteiten pakten hem begin deze week op, samen met 140 andere vermoedelijke aanhangers van de Turkse islamprediker Fethullah Gülen. Dumankaya wordt nu dus samen met zes anderen in hechtenis genomen. Volgens Anadolu werden de 133 anderen vrijgelaten, 37 van hen zijn vrij onder voorwaarden.Fethullah Gülen, een vroegere bondgenoot van Erdogan, is sinds 2013 de Turkse “publieke vijand nummer 1”. Aanhangers van Gülen werden er toen van verdacht informatie over vermoedelijke corruptie binnen de regering, toen nog onder premier Erdogan, naar buiten te hebben gebracht.

De islamprediker leidt vanuit de Verenigde Staten een netwerk van scholen, ngo’s en bedrijven onder de naam “izmet”, wat “dienst” betekent in het Turks. De Turkse regering ziet dat netwerk als een “parallelle staat”, waarvan de volgelingen belangrijke posities innemen in de Turkse staatsinstellingen. Ze beschuldigt die volgelingen er dan ook van de Turkse staat omver te willen werpen, iets wat de “gülenisten” ontkennen.

De Turkse autoriteiten dreven twee jaar geleden de strijd tegen de aanhangers van Gülen op, onder andere door zuiveringsoperaties bij de politie en het gerecht.

Daarnaast zijn vanmorgen in een ander onderzoek minstens twintig personen aangehouden, meldt Anadolu nog. De twintig, onder wie verschillende advocaten en zakenmannen, worden ervan verdacht het netwerk van Gülen gefinancierd te hebben.

bron: Belga