Tiental concrete maatregelen moet druk op bedrijven en sectoren snel verlichten

We mogen een beetje chauvinistisch zijn

De federale regering neemt een tiental maatregelen die extra zuurstof moeten geven aan de sectoren en ondernemingen die het na de aanslagen van 22 maart hard te verduren kregen. Er komt ook een campagne om het imago van België en Brussel te versterken. Premier Charles Michel benadrukt het belang om de rangen te sluiten en om zo snel mogelijk op alle domeinen de draad van het normale leven weer op te pikken. Dat bleek vanmorgen na afloop van de task force die werd opgericht om steunmaatregelen uit te werken voor de ondernemingen en kmo’s na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek. Aan de vergadering nam de regeringstop en verschillende bevoegde vakministers deel, net als tal van sectorfederaties en vertegenwoordigers van de culturele sector.

Bedoeling van de bijeenkomst was operationele ingrepen uit te dokteren die snel de druk op getroffen ondernemingen kunnen verlichten. VBO-topman Pieter Timmermans citeerde een impact van 0,1 tot 0,2 procent van het bbp. Premier Michel benadrukte daarnaast het economische belang van de volledige heropening van de luchthaven van Zaventem, met een hoog veiligheidsniveau, maar ook dat de metro in Brussel opnieuw naar de normale openingsuren kan terugkeren.Een aantal maatregelen is specifiek gericht op bepaalde sectoren, maar ook geografisch. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de aanvaarding van overmacht bij het toekennen van tijdelijke werkloosheid tot 30 juni voor werkgevers in Brussel en Vlaams-Brabant. Een ander voorbeeld zijn maatregelen rond de sociale bijdragen, die soepeler zijn voor de horeca en de handelssector in Brussel en Zaventem.

Vicepremier Didier Reynders kondigde aan dat 25 miljoen euro extra is voorzien voor Beliris. De drie federale culturele instellingen – Bozar, de Munt en het Nationaal Orkest – krijgen er 880.000 euro aan kredieten bij. Daar komt 670.000 euro bovenop om veiligheidsmaatregelen te helpen dekken.

Er komt ook een uitbreiding van de taxshelter naar podiumkunsten. Reynders kondigde aan dat hij contact zal opnemen met de ministers van Cultuur van Vlaanderen en de Franse gemeenschap om te bekijken of bepaalde besparingen in de culturele sector niet kunnen worden teruggeschroefd.

bron: Belga