Stad Antwerpen geeft aftrap van creatief stadsfestival “Born in Antwerp”

In de Antwerpse wijk ’t Eilandje is vrijdag het startsein gegeven van “Born in Antwerp”. Het gaat om een stadsfestival waarmee de stad tot 2 oktober creatief talent en zichzelf als broedplaats in de kijker wil zetten. Dit weekend wordt het evenement feestelijk ingeluid. Het festival vindt plaats in het “Hoofdkwartier”. In loodsen van de stad zijn onder andere een filmzaal, een auditorium, cafés, een creatief werkatelier en een vergaderzaal ingericht. Designers, modeontwerpers, muzikanten en andere kunstenaars kunnen er hun ideeën delen en hun werk voorstellen aan het grote publiek.

zullen ook verschillende evenementen plaatsvinden. Vijf curatoren vullen volgens de eigen achtergrond elk een dag in. Elke vrijdag krijgt een “jonge maker” het Hoofdkwartier in handen. Ook los van de creatieve loods zijn er evenementen, zoals de voorstelling van opkomend kunst- en designtalent in “De Invasie van Antwerpen”. Bruno Pieters lanceert in juni de tentoonstelling “(Behind) the Clothes” over het netwerk van de Antwerpse modewereld, en ook Antwerpse masterstudenten stellen hun creatieve werk voor. In het centrum verschijnen vanaf 1 juli levensgrote kunstwerken.Bij de aftrap vrijdag kwam de Britse stedenkenner Charles Landry langs. Hij onderzocht het creatieve potentieel van de Scheldestad. Volgens hem zijn er onder meer met het “city of things”-project met big data al belangrijke stappen gezet, maar kan Antwerpen zich nog verder ontwikkelen, het best door te focussen op bepaalde niches.

Vrijdag zijn er alvast optredens van bands en dj’s. Zaterdag vinden er onder meer workshops plaats en zondag is er een vinylbeurs. Studio Brussel zendt live uit. Onder meer met een smartphoneapplicatie kan het hele programma worden bekeken.

De stad investeert in totaal circa 1,6 miljoen euro in het project.

bron: Belga