Oproep consulaat om beledigingen tegen Erdogan te melden is “misverstand”

Oproep consulaat om beledigingen tegen Erdogan te melden is "misverstand"

De oproep van het Turkse consulaat in Rotterdam om beledigingen aan het adres van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, aan Turkije en/of het Turkse volk te melden is een “misverstand”. Dat zegt het consulaat in een mail die is uitgestuurd. Sadet Karabulut van de SP in de Tweede Kamer heeft de mail gezien. Ze gelooft er niet erg in, maar volgens het schrijven is er ongelukkig geformuleerd waardoor de tekst verkeerd wordt geïnterpreteerd. Het consulaat zou alleen meer willen weten over racistische uitingen en haatcampagnes. In Duitsland is recent grote ophef ontstaan over beledigingen aan het adres van de Turkse president.
De vermeende oproep om beledigingen te melden, veroorzaakte enorme commotie in Nederland. De Nederlandse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara gaat om opheldering vragen, kondigde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders donderdag al aan. Hij noemde de oproep in ieder geval “geen goede zaak”. Dat zei premier Mark Rutte ook. De minister-president vindt het “vreemd” en is “verbaasd”.
In de tweede e-mail staat dat de eerstgestuurde e-mail geen officieel bericht is van het consulaat. “Het consulaat distantieert zich van de inhoud die is verstuurd.” Die eerste mail is door een medewerker van het consulaat met goede bedoelingen verstuurd waardoor ten onrechte de indruk is ontstaan dat het een officiële mail van het consulaat is, staat te lezen.
Bij Turkse Nederlanders ontstond donderdag veel onrust. De Nederlandse afdeling van de Turkse oppositiepartij CHP (CHP Hollanda) kreeg veel telefoontjes van bezorgde mensen die bang zijn omdat ze in het verleden op iets kritisch hebben gereageerd op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Het consulaat benadrukt in de tweede mail dat de Turkse gemeenschap in Nederland geen waarde moet hechten aan de eerste e-mail.

bron: Belga