‘Najim Laachraoui geïdentificeerd als cipier Franse gevangenen in Syrië’

'Najim Laachraoui geïdentificeerd als cipier Franse gevangenen in Syrië'

Najim Laachraoui, een van de twee terroristen die zichzelf op 22 maart opbliezen in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem, werd door verschillende voormalige Franse gevangenen in Syrië aangeduid als een van hun cipiers. Dat meldt het Franse nieuwsagentschap AFP op basis van bronnen bij het onderzoek. Het gaat om Fransen die in 2013 en 2014 vastgehouden werden in Syrië. Volgens een van de bronnen hebben vier Franse journalisten – Didier François, Pierre Torrès, Edouard Elias en Nicolas Hénin – gezegd dat een van hun bewakers onder de naam Abou Idriss ging.

Nicolas Hénin heeft Abou Idriss “formeel geïdentificeerd als Najim Laachraoui, zo bevestigt Hénins advocaat Marie-Laure Ingouf de informatie, die eerder onthuld werd door de Franse bladen Journal du dimanche en Le Parisien.De gijzelaars werden in april 2014 bevrijd na tien maanden gevangenschap. Eerder hadden ze al twee andere bewakers aangeduid: de Fransman Mehdi Nemmouche, de hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei 2014, en Salim Benghalem, eveneens met de Franse nationaliteit en iemand die dicht zou staan bij de daders van de aanslagen van begin 2015 in Parijs.

Najim Laachraoui werd eerder al eens geïndentificeerd als gevangenenbewaker in Syrië. Britse media meldden begin deze week dat hij dicht bij ‘Jihadi John’ stond, de inmiddels overleden Brit die de onthoofdingen uitvoerde in verschillende terreurpropagandavideo’s van Islamitische Staat.

In september 2015 was er opnieuw een spoor van Laachraoui, twee maanden voor de aanslagen in Parijs in november (130 slachtoffers). Hij werd gespot bij een wegcontrole aan de Oostenrijks-Hongaarse grens, samen met Salah Abdeslam, de man die betrokken was bij de aanslagen in Parijs en die vorige maand ingerekend werd.

bron: Belga