Kwart minder ongevallen met zwaargewonden na invoering zone 30 in Gentse binnenstad

Kwart minder ongevallen met zwaargewonden na invoering zone 30 in Gentse binnenstad

In Gent is één jaar na de invoering van de zone 30 in de binnenstad het aantal ongevallen met gewonden sterk gedaald. Dat melden de Gentse lokale politie en het stadsbestuur. Het aantal ongevallen met lichtgewonden liep met 11 procent terug en dat met zwaargewonden met 27 procent. Sinds 22 april 2015 is het volledige gebied binnen de stadsring R40 één grote zone 30, met uitzondering van de assen Nieuwewandeling – Blaisantvest, Gustaaf Callierlaan – Franklin Rooseveltlaan en de Zuiderparklaan. De snelheidsbeperking moest onder meer de verkeersveiligheid verhogen en het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel doen dalen.

De Gentse lokale politie stelt een jaar later vast, dat het aantal ongevallen met lichamelijk letsel sinds de uitbreiding van de zone 30 met 12 procent gedaald is. Het totaal aantal ongevallen daalde slechts van 1.691 naar 1.651, maar het aantal verkeersongevallen met zwaar gewonden daalde met meer dan een kwart van 33 naar 24.Vorige maand meldde het stadsbestuur nog een daling met 22 procent van het aantal ongevallen met lichtgewonden sinds de uitbreiding van de zone 30, maar de politie meldt nu dat het aantal ongevallen met lichtgewonden gedaald is met 11 procent van 368 naar 327.

“Een van de eerste concrete wapenfeiten van het Mobiliteitsplan werpt na een jaar al zijn vruchten af: een stad met minder gewonden in het verkeer. Bovendien blijkt ook dat de gemiddelde snelheid in de binnenstad met 10 procent gedaald is in een jaar tijd”, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).

bron: Belga