Klimaatcoalitie voert symbolische actie aan Europese instellingen

Klimaatcoalitie voert symbolische actie aan Europese instellingen

De Klimaatcoalitie van ngo’s rond milieu en ontwikkelingssamenwerking heeft vanmiddag in Brussel een symbolische actie georganiseerd aan het gebouw van de Europese Raad om de Europese leiders aan te manen meer ambitie te tonen in de strijd tegen de klimaatverandering. Honderdzestig landen ondertekenen vandaag in New York het klimaatakkoord van Parijs dat in december 2015 gesloten werd. De actie werd gecoördineerd door 11.11.11. Verscheidene tientallen mensen namen deel aan een rollenspel met aan de ene kant burgers en de landbouwwereld en aan de andere kant multinationals en lobyygroepen. In het midden symboliseerde een vrouw de Europese Unie die tussen de twee werelden moet kiezen. Daarnaast zetten de actievoerders in krijt hun handtekening onder de slogan “Europe act now” die op de grond geschreven was.

“We willen de EU een duidelijke boodschap brengen over het belang van een snelle ratificatie van het akkoord van Parijs”, zei Véronique Rigot van de Franstalige koepel CNCD-11.11.11. Ook zou “de EU haar doelstellingen voor 2030 naar boven moeten herzien”.De verenigingen van de Klimaatcoalitie vrezen dat de ratificatie van het akkoord van Parijs zal aanslepen en vragen de Europese landen niet te wachten op de uitvoering van het klimaatakkoord in januari 2020 om een ambitieus klimaatbeleid op te zetten.

In België is het “op alle politieke niveaus tijd om tot actie over te gaan”, benadrukte Rigot. “We vragen dat België zijn visie in een nationaal klimaatplan giet en dat een dialoog tussen de federale en regionale ministers een gemeenschappelijke visie weergeeft.”

bron: Belga