Israëlische parlementsleden en ministers toegang geweigerd tot esplanade der Moskeeën

Israëlische parlementsleden en ministers toegang geweigerd tot esplanade der Moskeeën

Israëlische parlementsleden en ministers zijn de toegang geweigerd tot de esplanade der Moskeeën, het middelpunt van de Israëlisch-Palestijnse spanningen in Jeruzalem. Dat gebeurde tijdens de viering van Pesach, het joods paasfeest dat vandaag is begonnen. Dat heeft de politie meegedeeld.
Het bezoek van de Israëlische functionarissen aan de esplanade der Moskeeën naar aanleiding van de joodse feestdagen wordt door de Palestijnen en Israëlische Arabieren als “provocatie” beschouwd. Ze zien het als een poging van Israël om de controle over te nemen over de derde meest heilige plaats van de islam.

De joden vereren de esplanade der Moskeeën als de Tempelberg, de meest heilige plaats van het jodendom. Tijdens Pesach reizen tienduizenden Israëli’s naar de oude stad in Oost-Jeruzalem, het Palestijnse deel van Jeruzalem dat geannexeerd is en bezet wordt door Israël.“Het verbod voor de ministers en parlementsleden werd beslist om veiligheidsredenen”, zei politiewoordvoerder Micky Rosenfeld. Het verbod geldt gedurende de acht dagen van de viering van Pesach. Toeristen en joodse bezoekers kunnen de plaats nog steeds bezoeken, maar het is joden niet toegestaan te bidden op de esplanade, aldus de woordvoerder.

Israël sloot daarnaast de grensovergangen tussen de bezette Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en het Israëlische grondgebied van vrijdag tot zaterdag middernacht. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde dat de versterkingen rond de esplanade bedoeld zijn om “rellen” te voorkomen.

bron: Belga