"Het systeem werkt en we hebben de cijfers om dat te bewijzen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Het systeem werkt en we hebben de cijfers om dat te bewijzen." Dat meldt Benoît Lempkowicz, woordvoerder van Satellic, het bedrijf verantwoordelijk voor het systeem voor de kilometerheffing voor vrachtwagens. Hij reageert daarmee op een bericht vanmorgen in de krant L'Echo dat een vijftigtal transportbedrijven de kilometerheffing voor vrachtwagens gaat aanvechten voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. "We hebben onze argumenten al voorgelegd aan de rechtbank van Luik, die ons gelijk gegeven heeft", aldus Lempkowicz.

Nu slepen transportbedrijven Viapass, het interregionale orgaan dat de kilometerheffing coördineert, en Satellic, het bedrijf dat instaat voor de dienstverlening van het nieuwe systeem, voor de rechtbank in Brussel. De betrokken bedrijven vragen de aanstelling van een gerechtelijke expert. Die moet onder meer nagaan of de registratiestoestellen voldoende betrouwbaar zijn.

In totaal zijn een half miljoen OBU's (On Board Unit) verdeeld, waarvan er 350.000 geactiveerd zijn, aldus Satellic. "Zowat 5.000 van die toestellen geven een rood licht, hetgeen kan duiden op het vergeten activeren of een probleem met de kredietkaart. Van die 5.000 toestellen zijn er ongeveer 500 daadwerkelijk defect, ofte 0,14 procent van de geactiveerde OBU's", aldus de woordvoerder.

"Het staat iedereen vrij om zich gekrenkt te voelen en zijn rechten te doen gelden. Maar je vraagt geen opschorting van een systeem voor 500 gevallen", klinkt het nog. Satellic zal volgens de woordvoerder de cijfers ter bewijs neerleggen "overal waar er naar gevraagd wordt".

Viapass wenste vanmorgen niet te reageren op het bericht. "We hebben nog niks vernomen van de rechtbank, dit is voorbarig", aldus communicatieverantwoordelijke Edward Claessens.

bron: Belga