Europese Unie “versterkt” Brits leiderschap

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag in de Britse hoofdstad Londen, in het kader van zijn laatste officiële bezoek aan het land, de Britten opgeroepen om niet uit de Europese Unie te stappen. “De EU verandert het Britse leiderschap in de wereld niet, het versterkt het”, zei hij in een opiniestuk in The Daily Telegraph. “Een sterk Europa is geen bedreiging voor de invloed van Groot-Brittannië in de wereld, maar versterkt die”, schrijft hij.
De Britten trekken op 23 juni naar de stembus voor het referendum over de vraag of het land al of niet in de Europese Unie moet blijven. Premier David Cameron is er een grote voorstander van om in de EU te blijven, en het gerucht ging al de ronde dat Obama hem daarin zou steunen.
De Amerikaanse president wijst in zijn opiniestuk ook op de belangrijke rol van de EU in het bereiken van de nucleaire deal in Iran en het klimaatakkoord van Parijs, en wees ook op de economische aspecten in het debat voor en tegen een “Brexit”.
“Wanneer het gaat over de creatie van jobs, handel en economische groei die in de lijn ligt van onze waarden, heeft Groot-Brittannië voordeel gehaald uit zijn lidmaatschap in de EU”, aldus Obama, die ook benadrukt dat het resultaat van het referendum belangrijk is voor de VS. “De weg die jullie kiezen, zal een weerklank hebben in de vooruitzichten van de huidige Amerikaanse generatie”, klinkt het. Toch benadrukt Obama ook dat de stemming “een Britse kwestie is, en dat de kiezers zelf moeten beslissen”.
Barack en Michelle Obama zijn donderdagavond aangekomen in Londen. Op het programma staan een lunch met Queen Elizabeth II, die donderdag 90 jaar werd, en een gezamenlijke persconferentie met premier Cameron.

bron: Belga