Danilo Di Luca betreurt dopinggebruik niet

Danilo Di Luca betreurt dopinggebruik niet

Danilo Di Luca schreef in zijn wielercarrière enkele grote successen op zijn naam, zoals eindwinst in de Ronde van Italië, Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race en Ronde van Lombardije. Dat hij de overwinningen behaalde dankzij dopinggebruik, is een keuze waar hij nog altijd achter staat. Dat zegt de Italiaan in zijn boek “Bestie di Vittoria” (Beesten gemaakt voor succes), dat op 26 april verschijnt. De uitgever gaf enkele opmerkelijke passages nu al vrij. Di Luca laat daarin verstaan geen spijt te hebben. “Als ik geen doping had genomen, dan zou ik niet gewonnen hebben. Doping verbetert je prestaties met 5 tot 7 procent, misschien zelfs met 10 tot 12 procent wanneer je in topvorm bent. Doping is niet verslavend maar het is een manier om macht te verwerven: een winnaar verdient geld, voor zichzelf, het team en de sponsors”, stelt Di Luca, die in 2013 levenslang werd geschorst na een tweede positieve test.

De Italiaan begon met het gebruik van verboden middelen in 2001. Hij deed dat naar eigen zeggen nadat hij voorbij werd gereden door een amateur die hij daarvoor zelf uit de wielen fietste. “Testosteron, epo, cortisone. De dokters kunnen je er geen voorschrift voor geven, dus ga je er zelf naar op zoek, in gyms of via het internet. In het peloton is iedereen op de hoogte. Het maakt deel uit van de job. Als je betrapt wordt, heb je de timing verkeerd ingeschat want iedereen weet hoeveel uur je moet rekenen om niet positief te testen.”

Di Luca zegt geen spijt te hebben. “Ik betreur helemaal niets. Ik loog. Ik speelde vals. Ik deed wat ik moest doen om te winnen. Maar mijn systeem stond niet helemaal op punt.”

bron: Belga