Belgen buiten Europese Unie kunnen stemmen voor Europees parlement

door
Belga
Leestijd 1 min.

Belgen die buiten de Europese Unie verblijven, zullen in de toekomst kunnen stemmen voor het Europees parlement. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag het licht op groen gezet. Er komt ook een vereenvoudiging van de stemming voor de Kamer door Belgen in het buitenland. Belgen die buiten de EU wonen, kunnen momenteel hun stemrecht bij de Europese verkiezingen niet laten gelden. Een wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn collega van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) brengt daar verandering in. De betrokken landgenoten zullen gehecht worden aan een Belgische gemeente, net zoals bij de verkiezingen voor de Kamer. Die gemeente bepaalt dan het kiescollege waarvoor de Belg in het buitenland zal stemmen.

Er komt ook een vereenvoudiging voor Belgen in het buitenland bij de Kamerverkiezingen. Sinds 2003 kunnen expats aan de federale stembusslag deelnemen. Maar omdat een aantal procedures goed moet worden afgerond voor de dag van de stemming zelf, is de opgelegde deadline aan de korte kant.

Het wetsontwerp breidt de voorwaarden uit voor de aanhechting van Belgen in het buitenland aan een gemeente. Kiezers zullen ook ingeschreven worden op de lijst die het beroepsconsulaat bijhoudt. Een aantal andere wijzigingen moet het beheer van de kiezerslijsten voor de gemeenten gemakkelijker maken.

bron: Belga