Word je kaal van krachttraining?

Mannen die zich uitsloven in het krachthonk mogen dan wel een atletisch lichaam kweken, ze lopen ook meer risico om vroegtijdig kaal te worden. Zeker als ze ook proteïneshakes achterover slaan.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Met gewichten sleuren om in vorm te blijven heeft dus ook een keerzijde. Volgens experten speelt krachttraining een rol bij het alom gevreesde fenomeen van de wijkende haarlijn, zeker als het gecombineerd wordt met het drinken van populaire proteïnepoeders.

Testosteron

De achterliggende theorie is dat deze twee factoren de productie van testosteron en Dihydrotestosteron (DHT) bevorderen, wat een van de belangrijkste oorzaken van kaalheid is. DHT maakt een verbinding met de receptoren in de haarcellen, waardoor die geen noodzakelijke voedingsstoffen meer kunnen opnemen. Op termijn heeft dat tot gevolg dat de folikels krimpen en het haar uiteindelijk afsterft.

Groeihormonen

"Proteineshakes bevatten vaak groeihormonen zoals creatine, die niet alleen een toename in spiermassa veroorzaken, ze verhogen ook het testosteronpeil in het bloed", legt Dr Thomy Kouremada-Zioga uit in The Daily Express. "Testosteron produceert een chemische stof die DHT heet, die bijdraagt tot kaalheid wanneer de haarfolikels er teveel aan worden blootgesteld. De meeste mannen zijn zich daar niet van bewust, tot ze merken dat hun haarverlies al veel duidelijk is geworden."

Genetisch voorbestemd

Je kan het effect omzeilen door krachttraining te vervangen door cardio en geen shakes te drinken. Het effect treedt ook enkel op bij mensen die genetisch voorbestemd zijn om hun haar vroegtijdig te verliezen. "Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen oorzaak en gevolg", benadrukt Kouremada-Zioga. "Proteïneshakes veroorzaken geen haarverlies. Ze versnellen wel haarverlies bij mannen die daar aanleg voor hebben."