Voldoende slapen helpt om dementie te voorkomen

De kwaliteit en de lengte van je slaap bepalen mee of je op latere leeftijd dement wordt of niet. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in de wetenschappelijke uitgave ‘Neurobiologie van het ouder worden'.
door
Julie
Leestijd 1 min.

De onderzoekers ondervraagden vijftig vrijwilligers ouder dan veertig over hun slaapgewoontes en namen geheugentesten af. Daarnaast werden er MRI-scans van de hersenen genomen om de aanwezigheid van plak in de hersenen, dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van Alzheimer, te onderzoeken.

“De resultaten tonen aan dat onvoldoende nachtrust bij mensen op leeftijd gelinkt kan worden met de vorming van plak", vertelt onderzoeker Pierre Branger van de Universiteit van Caen in het Franse Normandië. "Ook de achteruitgang van gebieden in de hersenen die gevoelig zijn voor veroudering wordt versneld." Vooral mensen die minder dan vier uur slapen of regelmatig wakker worden, hebben meer kans om dement te worden. "In welke mate je slaap de ontwikkeling van Alzheimer beïnvloedt, moet onderzocht worden in grotere studies. Maar we kunnen er zeker van zijn dat er een link bestaat tussen de twee", besluiten de onderzoekers.

Voldoende slapen is dus de boodschap.