Obama uit zich tegen Brexit

De Amerikaanse president Barack Obama is op bezoek in Groot-Brittannië. Daar zal hij de verjaardag van koningin Elizabeth vieren en dineren met prins William en zijn geliefde Kate. Maar de echte reden van zijn reis werd gisteren bekendgemaakt, zodra het staatshoofd landde. De krant The Daily Telegraph plaatste een opiniestuk van de president online waarin hij pleit tegen een Brexit.

Over twee maanden vindt een referendum plaats over de mogelijke uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Obama roept de Britten op om bij de EU te blijven, onder meer omwille van de voordelen aangaande terrorismebestrijding. Zo staat Europa sterk volgens de president dankzij het delen van inlichtingen en maatregelen tegen het terrorisme.“Ook al koesteren we allemaal onze onafhankelijkheid, de landen die hun invloed het meest effectief gebruiken zijn diegene die dat doen door samenwerking die de hedendaagse uitdagingen vereisen”, klinkt het in zijn opiniestuk.

Daarnaast haalt hij ook de economische voordelen aan. “Wanneer het gaat over de creatie van jobs, handel en economische groei die in de lijn liggen van onze waarden, heeft Groot-Brittannië voordeel gehaald uit zijn lidmaatschap van de EU.”

Verder is de Amerikaanse regering ook tegen een Brexit omwille van haar eigen positie. Ze is bang dat het Europa verzwakt en maakt zich zorgen over haar invloed. “De weg die jullie kiezen, zal een weerklank hebben in de vooruitzichten van de huidige Amerikaanse generatie.”

De Londense burgemeester Boris Johnson reageerde op het opiniestuk door Obama hypocriet te noemen. “Het is bizar dat de Amerikanen ons de les lezen over het opgeven van onze soevereiniteit. Ze zouden het zelf nooit overwegen.”

Foto AFP / A. Dennis