Hercules krijgt verwisselbare penis na reeks diefstallen

Zelfs na zijn twaalf werken heeft Hercules het nog steeds zwaar. Een standbeeld van de mythologische held werd al meerdere keren gevandaliseerd aan zijn gevoeligste plekje. Om dat te voorkomen krijgt het beeld nu een verwisselbare penis.

Sinds het standbeeld van Hercules onthuld werd in 1948 in Arcachon is er al tumult over zijn geslachtsdeel. Enkele vrouwelijke inwoners van het zuid-Franse stadje waren destijds niet te spreken over de overdreven grootte van de penis van de mythische held. De kunstenaar heeft het lid sindsdien al twee keer ingekort.Vandaag de dag blijkt het een gegeerd item. Vandalen hebben het blijkbaar gemunt op het standbeeld en zijn penis werd al meerdere keren afgebroken. Daarom heeft het gemeentebestuur nu besloten om een verwijderbare fallus te maken, die enkel gebruikt zal worden bij feestelijkheden en ceremonies in het park.

“Wat dit standbeeld doormaakt, wens ik niemand toe, zelfs niet aan mijn ergste vijanden”, liet burgmeester Yves Foulon optekenen aan de lokale krant Sud-Ouest.

“Hercules heeft een fragiele mannelijkheid. We hebben ervoor gekozen om een verwisselbare prothese te laten maken, die voor elke ceremonie bevestigd zal worden. Het is de beste oplossing, anders zal de jacht op zijn anatomie nooit ophouden”, verduidelijkt viceburgemeester Phellipot.

Archiefbeeld AFP / L. Marin