Brusselse horeca weert burgemeester Mayeur

De Brusselse burgervader Yvan Mayeur (PS) is niet langer welkom in een aantal horecazaken. Dat blijkt uit de posters die zij aan hun voorgevel hebben gehangen. 

De bal ging vorige week vrijdag aan het rollen toen Yvan Mayeur (foto, midden) wou lunchen in restaurant Cécila, vlakbij de Grote Markt in Brussel. Chef Mélanie Englebin ontzegde de burgemeester de toegang, omdat ze kwaad is over de manier waarop de Brusselse voetgangerszone is ingevoerd.“Ik heb hem vriendelijk gevraagd om het restaurant te verlaten en hem ook uitleg gegeven: de voetgangerszone heeft ervoor gezorgd dat mensen niet meer in het centrum raken én dat er ’s avonds een onveiligheidsgevoel heerst. Resultaat: mijn omzet is met 40 procent gedaald”, getuigt de chef-kok aan Bruzz.

Heel wat andere horecazaken volgen haar voorbeeld nu. Een affiche met een verbodsbord rond het hoofd van de burgemeester en de slogan “Niet verkozen, niet welkom”, prijkt op de ramen van onder andere Brasserie Lombard.

Mayeur lijkt het helemaal te hebben verkorven bij de inwoners. Eerder heeft hij zijn eigen politiedienst in het harnas gejaagd met kritiek op arrestaties van (extreem)linkse manifestanten aan de Beurs en ook de uitspraak “Vlaanderen bevuilt Brussel met zijn extremisten” werd hem niet in dank afgenomen.

Momenteel loopt er een petitie die het ontslag van burgemeester Mayeur eist, omdat het vertrouwen gebroken is. Op moment van schrijven heeft de petitie bijna 5.500 handtekeningen.

Foto Belga / T. Roge