Vijfhonderd Syriërs geëvacueerd tijdens "grootste operatie" in vijf jaar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vijfhonderd gewonde mensen zijn door hulporganisaties geëvacueerd kunnen worden uit vier belegerde steden in Syrië. Het zou gaan om de "grootste" reddingsoperatie tijdens dit conflict, dat al vijf jaar aansleept. Dat schrijft BBC vandaag. Het gaat zowel om steden die belegerd worden door de regering als door de rebellen. De helft van de geëvacueerde gewonden komt uit Zabadani en Madaya, twee steden die door het leger afgesloten zijn van alle hulp aan de Libanese grens. In het noordwesten van het land konden nog eens 250 mensen uit Al-Fu'ah en Kefraya geëvacueerd worden. Deze twee steden zijn trouw aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad en worden belegerd door de rebellen.

Volgens Jan Egeland, het hoofd van het humanitaire reddingsteam van de VN in Syrië, gaat het om de "grootste evacuatie ooit in de belegerde delen van Syrië". De VN-man beschouwt deze reddingsoperatie dan ook als een "doorbraak". De gewonden zijn elk overgebracht naar gebieden die in handen zijn van de rebellen, dan wel het regime.

De evacuatie werd uitgevoerd door de Syrische Rode Halve Maan in samenwerking met de VN en het Internationaal Comité van het Rode Kruis. Ongeveer 500.000 mensen leven in een belegerde stad in Syrië.

bron: Belga