Sp.a neemt Turteltaks opnieuw op de korrel

Sp.a neemt Turteltaks opnieuw op de korrel

Meer dan 570.000 gezinnen in Vlaanderen zullen binnenkort meer dan 100 euro betalen voor de Vlaamse energieheffing of ‘Turteltaks’. Voor ruim 20.000 gezinnen zal het zelfs gaan om een bedrag van 770 euro. Dat leidt Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a) althans af uit het antwoord van minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) op een parlementaire vraag. Het kabinet van minister Turtelboom spreekt echter van “framing” door de sp.a. Zo is er in de cijfers namelijk geen zuivere opdeling te maken tussen de bijdrage van gezinnen versus bedrijven. Het was even stil geworden over de Vlaamse energieheffing, door tegenstanders bestempeld als de ‘Turteltaks’. Met die heffing van gemiddeld 100 euro per gezin wil de Vlaamse regering onder meer de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten wegwerken.
Volgens oppositiepartij sp.a blijkt nu uit opgevraagde cijfers onder meer dat gezinnen meer zullen betalen dan bedrijven, terwijl minister van Energie Annemie Turtelboom had gezegd dat de verdeling 50-50 zou zijn. “In totaal zullen de gezinnen jaarlijks 302 miljoen euro betalen en de bedrijven 201 miljoen euro. Dat komt neer op een verdeling van 60 versus 40 procent”, aldus Beenders.
Maar die lezing klopt volgens het kabinet-Turtelboom niet. “Hier is sprake van kwalijke framing”, klinkt het. Zo is er in de gebruikte cijfers geen glasheldere opdeling te maken tussen gezinnen en bedrijven. Er is sprake van residentiële en niet-residentiële gebruikers, maar er zijn ook heel wat gemengde gebruikers (denk bijvoorbeeld aan vrije beroepen) en daardoor is “het onderscheid tussen huishoudelijk en professioneel verbruik op basis van de beschikbare data niet nauwkeurig te maken”, zo staat in antwoord van de minister.
Ook de bewering van Beenders dat 570.000 ‘gezinnen’ meer dan 100 euro en 20.000 770 euro zullen moeten betalen, is dus volgens Turtelboom met een korrel zout te nemen. Het gaat in beide gevallen om de categorie ‘residentiële’ verbruikers.
De sp.a hekelt ook dat er maar 283.000 gezinnen een sociale correctie krijgen waardoor ze maar 25 euro moeten betalen. Dat aantal ligt volgens sp.a ook te laag. “Uit cijfers van de Koning Boudewijnstichting blijkt dat 486.000 Vlaamse gezinnen in energie-armoede leven”, aldus Beenders. Beenders: “De Turteltaks is een draak van een beslissing die ervoor zal zorgen dat Vlaamse gezinnen die vandaag moeite hebben om hun energiefactuur te betalen het nog moeilijker zullen krijgen.”

bron: Belga