Socialistische bond speelt spelletjes in station

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wie vandaag door een station is gewandeld, zal het misschien gemerkt hebben. De socialistische vakbond voert verschillende pamflettenacties. Reizigers krijgen een kraslotje in de handen gestopt om te wijzen op het belang van de sociale zekerheid. Die is "geen loterij, want iedereen wint erbij", luidt het. De actie verwijst naar de ABVV-website everybodywins.be. "Met deze campagne willen we het belang van de sociale zekerheid benadrukken. Op de site valt te lezen hoe die in elkaar zit, met feiten en cijfermateriaal", zegt ABVV-woordvoerster Gina Heyrman. "Dat we deze campagne net nu voeren, heeft te maken met het feit dat onze huidige regeringen er alles aan doen om de sociale zekerheid onderuit te halen."

Tegelijk heeft ook ACOD Spoor een pamflettenactie op gang getrapt in verschillende stations. De socialistische spoorbond wil de reizigers informeren over de regeringsplannen met het spoor. En ook die vakbond maakt er een spelletje van: Treinopoly, verwijzend naar het bekende Monopoly. In verschillende etappes legt de vakbond op treinopoly.be uit "hoe de Belgische spoorwegen langzaam maar zeker worden ontmanteld".

"Zonder dwarsliggers zullen de treinen niet meer rijden", luidt het op de campagnewebsite. "Alles wijst erop dat het besparingsplan van de regering niet bedoeld is om de belangen van de reizigers te dienen of om de toekomst van de Belgische spoorwegen te verzekeren, maar om de privatisering van het spoor voor te bereiden. Een private spoorwegmaatschappij organiseert haar diensten niet in functie van de noden van de bevolking maar uitsluitend in functie van de winst."

bron: Belga