"Radicalisering kan zeer snel gaan", waarschuwt Jambon

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft vandaag gewaarschuwd voor overhaaste conclusies over het bericht dat Najim Laachraoui, één van de kamikazes van Brussels Airport, jaren op de luchthaven heeft gewerkt. "Mensen radicaliseren op zeer korte tijd", benadrukt de minister. "Het is niet omdat iemand vijf jaar geleden kon beginnen werken op de luchthaven, dat dat toen niet gerechtvaardigd was dat hij die toelating kreeg om daar te werken en in die periode, of na die periode, is hij geradicaliseerd", stelde Jambon in de marge van een vergadering met zijn Europese collega's van Binnenlandse Zaken in Luxemburg.

De N-VA-vicepremier wijst er wel op dat de regering al eerder als antiterreurmaatregel had besloten om de machtiging voor werk op veiligheidsgevoelige plaatsen als luchthavens opnieuw tegen het licht te houden. De procedure moet verstrengd en verkort worden en de duur van de machtiging moet ingekort worden. "Precies omdat de periode waarin sommige mensen radicaliseren zeer kort is", aldus Jambon.

Van een illegaal gebedshuis op de luchthaven van Zaventem was Jambon niet op de hoogte. Radicalisering op de luchthaven en elders moet volgens de minister wel nauwlettend in het oog worden gehouden. "Radicalisering kan overal toeslaan. We moeten daar overal op voorbereid zijn."

bron: Belga