“KCE-studie over longkanker legt pijnpunten bloot, maar biedt vooral opportuniteit”

Kom op tegen Kanker treedt het advies bij over de behandeling van longkanker dat het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vrijdag in zijn nieuw rapport publiceerde. “Voor ons is het duidelijk dat de onderzoeksresultaten van het KCE enkele pijnpunten blootleggen, maar vooral ook de opportuniteit bieden om deze problemen aan te pakken”, zegt Kom op tegen Kanker in een mededeling. Uit het nieuwe rapport blijkt onder meer dat de sterftegraad na de operatie van een longkanker, hoger ligt in ziekenhuizen waar jaarlijks minder dan tien van dergelijke ingrepen worden uitgevoerd. De helft van de Belgische ziekenhuizen blijkt die drempel echter niet te halen. Het KCE raadt dan ook aan om dergelijke ingrepen te centraliseren in ziekenhuizen met de nodige expertise.
“De cijfers van dit nieuwe onderzoek zijn zorgwekkend, maar ze bieden ook de kans om iets te doen aan de verschillen in overlevingskansen tussen ziekenhuizen”, zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. “Als we longkankerchirurgie concentreren in expertisecentra, kunnen we levens redden. Ziekenhuizen met minder dan tien operaties per jaar zouden patiënten daarom moeten doorverwijzen naar centra met meer ervaring. We roepen minister van Volksgezondheid Maggie De Block daarom op om haar goede intenties inzake centralisatie van complexe kankerzorg, nu ook in actie om te zetten.”
In het rapport lichtte het KCE daarnaast ziekenhuizen door op basis van 23 kwaliteitsindicatoren. Voor elk van die ziekenhuizen werd een rapport opgemaakt, maar die zijn niet publiekelijk toegankelijk. “Wij vragen om die scores publiek te maken”, zegt Michils. “Net zoals patiënten recht hebben op de beste behandeling, hebben ze recht om te weten hoe ziekenhuizen scoren inzake kwaliteit.”

bron: Belga