Jetairfly en Thomas Cook leidden na aanslagen 160.000 reizigers om

Jetairfly en Thomas Cook leidden na aanslagen 160.000 reizigers om

De luchtvaartmaatschappijen Jetairfly en Thomas Cook Airlines Belgium hebben in de eerste maand na de aanslagen op Brussels Airport ruim duizend vluchten afgeleid naar regionale luchthavens. In totaal werden zo 160.000 reizigers op bestemming gebracht. Dat blijkt uit cijfers van de touroperatoren. De regionale luchthavens van Antwerpen, Oostende, Charleroi en Luik speelden een cruciale rol tijdens de sluiting van Brussels Airport na de aanslagen van 22 maart. Ze vingen het grootste deel op van de honderden vluchten die normaal elke dag op de nationale luchthaven behandeld worden. Ook een maand na de aanslagen verwerken ze nog altijd “Zaventem-vluchten”, omdat Brussels Airport nog niet op volle capaciteit draait.

Jetairfly kan momenteel driekwart van het normale vluchtschema uitvoeren vanop Brussels Airport. Het andere kwart verloopt nog altijd via de luchthaven van Oostende, zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. Sinds de aanslagen werden 620 vluchten afgeleid, goed voor 91.700 passagiers.Thomas Cook Airlines keerde al voor twee derde terug naar Zaventem. Vijfendertig procent van de trafiek verloopt nog via de luchthaven van Luik. Woordvoerder Koen Van den Bosch laat weten dat er meer dan 400 vluchten afgeleid werden, goed voor meer dan 70.000 klanten. De maatschappij legde de voorbije weken ook meer dan 1.200 bussen in tussen Brussel en Luik.

Ook de luchthaven van Charleroi verwerkt nog altijd extra vluchten, onder meer van de lowcostmaatschappij Ryanair. Op de luchthaven van Antwerpen is de toestand genormaliseerd sinds luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines terugkeerde naar Zaventem.

Eerder bleek al dat de vier regionale luchthavens in de maand maart 738.539 passagiers ontvingen, 42 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar.

bron: Belga