Guy Vanhengel: “Geen tol voor renovatie Leopold II-tunnel”

Guy Vanhengel: "Geen tol voor renovatie Leopold II-tunnel"

De renovatie van de Leopold II-tunnel zal worden bekostigd zonder een tolheffing. Dat heeft de Brusselse regering beslist. Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld) gaf vandaag tekst en uitleg in het nieuwe BRUZZ-programma ‘De Kenners’. De renovatie moet nog deze legislatuur beginnen, voor het einde van 2018.
Vanhengel werd aan de tand gevoeld over de toestand van de Brusselse tunnels. Momenteel zijn zowel de Montgomerytunnel als de Stefaniatunnel afgesloten. De Leopold II-tunnel is dringend aan renovatie toe.
Het dossier Leopold II sleept al een aantal jaar aan, maar de Brusselse regering heeft vandaag knopen doorgehakt. “De renovatie begint zo snel mogelijk, zeker nog deze legislatuur (die loopt tot 2019, red.)”, zei Vanhengel. “Het lastenboek is in de maak en moet in de komende weken afgewerkt worden. Dat zal al een grote stap vooruit zijn in vergelijking met de stilstand van het verleden.”

Om de werken te financieren kiest de regering voor een publiek-private samenwerking. “De bedoeling is om met een privépartner de tunnel mooi te renoveren”, zegt Vanhengel. “Dat moet Brussel binnenrijden opnieuw aangenaam maken, nu lijkt het meer op een zwart gat.”
De regering kiest dus niet voor een tol. Die optie lag eveneens op tafel. “We zullen dit dragen met onze eigen middelen”, zei Vanhengel. “We zullen geen bijdrage van de bevolking vragen.”bron: Belga