Europese ministers bespreken betere gegevensuitwisseling na aanslagen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een maand na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek bespreken de Europese ministers van Binnenlandse Zaken vandaag in Luxemburg een betere uitwisseling van informatie onder de lidstaten in de strijd tegen terrorisme. "Er is al veel gepraat, maar ik heb de indruk dat men nu echt bereid is om tot actie over te gaan", zo maakte minister Jan Jambon zich sterk bij zijn aankomst op de vergadering. Volgens Jambon is het delen van gegevens de sleutel in de strijd tegen het grensoverschrijdende terrorisme. Er wordt in allerlei Europese cenakels ook al jaren over gepraat, maar op het terrein blijkt dat nog steeds niet altijd een evidentie. Uit angst om vertrouwelijke bronnen te onthullen, of lopende onderzoeken te beschadigen, bijvoorbeeld.

"Maar er is nu toch stilaan een wil in Europa om dat te overstijgen en tot een meer geïntegreerde aanpak van die data te komen", meent Jambon. Het huidige Nederlandse EU-voorzitterschap hoopt in juni een akkoord te bereiken over een Europese architectuur om de bestaande informatiesystemen en databanken op het vlak van veiligheid en terrorisme, grenzen en migratie beter te integreren.

De ministers buigen zich voorts ook over nieuwe voorstellen van de Europese Commissie over zogenaamde slimme grenzen, met een inreis-uitreissysteem. Het gaat om een geautomatiseerd systeem dat grenscontroles aan de Europese buitengrenzen sneller en efficiënter moet laten verlopen en de opsporing van documenten- en identiteitsfraude moet verbeteren.

bron: Belga