Detentievoorwaarden Breivik blijven op dit moment behouden

Detentievoorwaarden Breivik blijven op dit moment behouden
Detentievoorwaarden Breivik blijven op dit moment behouden

De Noorse gevangenis waar massamoordenaar Anders Behring Breivik wordt vastgehouden, heeft beslist zijn detentievoorwaarden op dit moment niet te veranderen. De beslissing komt een dag na de veroordeling van de Noorse staat wegens schending van de mensenrechten. De rechtbank in Oslo oordeelde woensdag dat Noorwegen Breivik aan een “onmenselijke” en “vernederende” behandeling onderwierp en dat de detentievoorwaarden in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Op de beslissing van de rechtbank in Oslo werd verbaasd en geschokt gereageerd.

In het vonnis wees rechter Helen Andenaes Sekulic op de duur van de isolatieperiode waaraan de extremist onderworpen is en op de systematische lichamelijke inspectie na elke wandeling. Ze oordeelde ook dat er onvoldoende maatregelen zijn die de afzondering compenseren. De advocaat van Breivik, Øystein Storrvik, vroeg onmiddellijk na de uitspraak dat de afzondering van zijn cliënt zou worden opgeheven.De 37-jarige Breivik, die openlijk met de nazi’s sympathiseert, had op 22 juli 2011 een bom laten ontploffen aan een regeringskantoor in Oslo. Er vielen 8 doden. Vervolgens schoot hij op het eiland Utoya 69 mensen dood die deelnamen aan een jeugdkamp van de Arbeiderspartij. Hij werd in 2012 tot 21 jaar cel veroordeeld. Die gevangenisstraf kan verlengd worden zolang hij als gevaarlijk wordt beschouwd.

Breivik leeft onder comfortabele omstandigheden in de gevangenis. Hij beschikt er over drie cellen die uitgerust zijn met twee douches, twee televisietoestellen, een Xbox, een Playstation en fitnesstoestellen.
Op de vraag over een mogelijke versoepeling van de detentievoorwaarden, antwoordde de directeur van de gevangenis van Skien ontkennend. “Het vonnis is nog niet uitvoerbaar”, zei Ole Kristoffer Borhaug, verwijzend naar de mogelijkheid om tegen de uitspraak in beroep te gaan. De Noorse staat nam nog geen beslissing over de zaak.

Bron: Belga