Vlamingen maken mobiel netwerk stabiel

Vlaamse onderzoekers hebben een algoritme ontwikkeld waarmee gsm’s en tablets tot een vijfde minder moeten schakelen tussen antennes. Hierdoor wordt het mobiele internet op die apparaten stabieler.

Iedereen die in de trein of in de wagen al eens iets wilde opzoeken, kent het probleem. De kwaliteit van de verbinding van het mobiele internet wisselt naargelang je locatie. Dat komt omdat gsm-antennes maar een beperkt bereik hebben, waardoor ze veelvuldig van antenne moet verwisselen. Daardoor valt het bereik van het mobiele apparaat soms weg en hebben operatoren extra kosten omdat ze extra data moeten inschakelen.Algoritme volgt gebruiker

Het Vlaamse onderzoeksconsortium iMinds wilde een oplossing bieden voor dat probleem en ontwikkelde een nieuw algoritme voor mobiele toestellen. Gsm’s en tablets zouden met de nieuwe procedure tot 20% minder moeten wisselen tussen antennes. “Het algoritme kan, zonder dat de gps opstaat, voorspellen hoe mobiele gebruikers zich zullen verplaatsen van de ene naar de andere gsm-antenne. Uit simulaties bleek dat op die manier het onnodig switchen tussen antennes tot twintig procent kan worden beperkt”, klinkt het.

De Gentse wetenschappers bekeken ook hoe telecomoperatoren de capaciteit van hun 4G-netwerken kunnen verhogen door gebruikers automatisch te verbinden met het beste wifi- of 4G-signaal in hun buurt. “Vandaag is dat een beslissing die door elk toestel autonoom wordt genomen”, luidt het. “Maar we hebben nu intelligente technologie kunnen onderzoeken waarmee de verdeling van gebruikers automatisch kan worden geoptimaliseerd. Op die manier konden we, tijdens testen, de gemiddelde datasnelheid voor gebruikers tot 85% verhogen.” De technologie is op korte termijn implementeerbaar.

Foto Pixabay