Koop wat je op tv ziet dankzij nieuwe app

Kijkers van VRT en VTM kunnen de nieuwe applicatie Spott uittesten. Daarmee kan je met één klik op de smartphone kopen wat je op de beeldbuis ziet.

Stel: je kijkt verlekkerd naar het kookprogramma ‘Dagelijkse kost’ van Jeroen Meus (foto) en je wil hetzelfde gerecht klaarmaken. Dan kan je via de app alle hebbedingen en ingrediënten in huis halen.

Het systeem werkt redelijk eenvoudig. Het programma herkent op basis van het geluid naar welke uitzending je kijkt, en dat zowel bij live als uitgesteld kijken. Op je smartphone duiden rode bollen aan welke producten je kan kopen en hoeveel alles kost. Vervolgens worden de gebruikers doorverwezen naar de online shop waar het product meteen aangekocht kan worden.

Wereldprimeur

Appiness, een ontwikkelaar uit Aalster, Medialaan, BBDO en iMinds sloegen de handen in elkaar om dit project te lanceren. Voor de testen werden ook VRT en Proximus betrokken. «Het hoort bij de taak van de openbare omroep om dit soort innovaties mee mogelijk te maken», aldus VRT-woordvoerder Hans Van Goethem.

Bij Medialaan, de groep achter VTM, noemen ze de app «een zeer interessante innovatie». Woordvoerster Sara Vercauteren zegt veel kijkersvragen te krijgen over de kledij die acteurs in series dragen. «Als blijkt dat daar een doelgroep voor is, dan kunnen we verder kijken.» Appiness zelf noemt de app tot slot een «wereldprimeur».

Testfase

Volgens Het Laatste Nieuws werkt Spott voorlopig enkel bij ‘De keuken van Sofie’ en ‘Dagelijkse kost’, maar er zijn al plannen om het uit te breiden naar de soaps ‘Thuis’ en ‘Familie’ en de Amerikaanse reeksen ‘X-Files’ en ‘The Big Bang Theory’. Het project zit op dit moment nog in een testfase, en werkt enkel op iPhone. Een Android-versie volgt op 16 mei.

Foto VRT / Verne