Eerste vrouw op dollarbiljet is een feit

De Amerikaanse schatkist heeft aangekondigd dat er voor het eerst in de moderne geschiedenis een vrouw op een dollarbiljet zal prijken. De laatste keer dat deze eer voor een vrouw was weggelegd, dateert al van meer dan honderd jaar geleden.

Voortaan zal Harriet Tubman het briefje van 20 dollar sieren, waarop voordien ex-president Andrew Jackson te zien was. Bij de beslissing om het biljet in te voeren speelde gendergelijkheid een doorslaggevende rol.Harriet Tubman (1823-1913) was een weggevluchte slavin die streed tegen slavernij. Ze hielp minstens zeventig slaven ontsnappen naar Canada. Tubman was de bekendste medewerker van de Underground Railroad, het ondergronds netwerk waarlangs slaven de Verenigde Staten konden verlaten.

De minister van Financiën Jack Lew zal het nieuwe biljet woensdag voorstellen, bevestigde een woordvoerder. De enige twee vrouwen die eerder al vereeuwigd werden op Amerikaanse dollarbiljetten waren Martha Washington, de echtgenote van de eerste president, en de Indiaanse Pocahontas.

Foto AFP