“Dan toch handtassen en rugzakken op muziekfestivals”

De grote zomerfestivals in België trachten komende zomer om rugzakken en tassen van festivalgangers wel toe te laten, maar slechts na strenge controle. Dat melden Graspop Metal Meeting, Rock Werchter, TW Classic, Dour Festival, Tomorrowland en Pukkelpop donderdagmiddag.

Veiligheid van festivalgangers, artiesten en hun crew, medewerkers en buurtbewoners is altijd de allerhoogste prioriteit, benadrukken de festivalorganisatoren. “Elk van de festivals heeft een stevig veiligheidsbeleid en overlegt op regelmatige basis met overheden en hulpdiensten”, luidt het.

De realiteit is dat onze wereld er sinds kort anders uitziet. “We moeten als samenleving leren omgaan met terreurdreiging. De voorbije maanden en weken is er met het oog op de komende festivalzomer intensief vergaderd met lokale en federale politie, lokale overheden en Binnenlandse Zaken. Bestaande plannen worden bijgestuurd, extra maatregelen ingevoerd.”

De festivals werken op basis van hun overleg met de overheden aan gezamenlijke maatregelen. “Zo worden er duidelijke richtlijnen opgesteld met betrekking tot zaken die wel en niet toegelaten worden op de verschillende festivals. De betrachting is rugzakken en tassen wel toe te laten, maar slechts na strenge controle.”

Elk festival zal de komende dagen en weken communiceren met festivalgangers, medewerkers en andere belanghebbenden over de te volgen richtlijnen en maatregelen. Alles wordt in het werk gesteld om de bijkomende controles zo vlot als mogelijk te laten verlopen.

Het persbericht werd ondertekend door Peter Van Geel (Graspop Metal Meeting), Herman Schueremans (Rock Werchter en TW Classic), Damien Dufrasne (Dour Festival), Manu en Michiel Beers (Tomorrowland) en Chokri Mahassine (Pukkelpop).

Foto Belga / V. Lefour