Weyts wil strengere straffen voor wie zichzelf en het verkeer vastrijdt

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil strengere straffen voor chauffeurs die hoogte- en zwaartebeperkingen aan hun laars lappen. Hij reageert daarmee op het voorval met de kraanwagen die zich woensdagmorgen had vastgereden onder een brug over de E313 in Massenhoven. Dat zorgde voor een enorme file. "Vrachtwagens die zich vastrijden onder een brug, rijden meteen ook al het verkeer vast. Ik wil nonchalante chauffeurs afschrikken", zegt Weyts. "Sommige chauffeurs negeren het verkeersbord dat waarschuwt voor de beperkingen van de brug. Als het dan fout gaat, volgt er maar een lichte straf."

Het negeren van het verkeersbord dat de beperkingen van een brug aangeeft (de borden C21 en C29) is nu nog een overtreding van de eerste graad. De enige mogelijke bestraffing is een geldboete, die kan variëren van 60 tot 1.500 euro. Op federaal niveau is er nu een voorstel om daar een overtreding van de vierde graad van te maken. De boete kan dan oplopen tot 3.000 euro en de rechter kan het rijbewijs inhouden voor minimaal 8 dagen tot maximaal 5 jaar.

Weyts zal de Vlaamse regering vrijdag vragen om een positief advies te geven op dat voorstel, zodat de wet snel aangepast kan worden.

bron: Belga