Valverde trots op plaats in geschiedenisboeken

Valverde trots op plaats in geschiedenisboeken

Alejandro Valverde (Movistar) is dankzij zijn vierde zege in de Waalse Pijl alleen recordhouder. “Natuurlijk ben ik daar trots op”, reageerde de 35-jarige Spanjaard. “Dit is een klassieker en ik sta nu in de geschiedenisboeken als enige viervoudige winnaar. Uiteraard is dat van belang, zo’n palmares bijeen fietsen, waardoor anderen je herinneren.” Bijzonder fier was Valverde na afloop en emotioneel ook. “Ik was vanmorgen toch wel vrij nerveus aan de start. Ik wist dat ik geschiedenis kon schrijven. Anderzijds had ik ook vertrouwen dankzij mijn overwinningen afgelopen weekend. Ik wist dat ik in goede doen was en kon winnen.”

Al werd de zege hem niet cadeau gedaan. “Mijn belangrijkste doel was om niet ingesloten te raken aan de voet van de Muur van Hoei. Dat lukte en daarna was het zaak om je eigen pad te rijden. In die dubbele bocht, de chicane, koos ik voor de rechterkant. Daar is het minder steil. Toen Martin ging, wist ik dat ik moest counteren. Ik had ‘wonderbenen’, viel niet stil en pak zo mijn vierde zege. Ongelooflijk.”Valverde neemt voor het eerst deel aan de Giro, zijn grote doel van dit jaar. “Daardoor kende ik een andere voorbereiding naar deze klassiekers. Ik nam niet deel aan zware koersen zoals Baskenland en de Ronde van Castilië, maar trainde op Tenerife, niet op de Teide, maar op het vlakke. Het doel was om in goede conditie aan de start te staan van de Waalse klassiekers, maar het grote doel is nog later: die Giro waar ik mik op de eindzege of het podium.”

Zondag kan hij opnieuw de overwinning grijpen in Luik-Bastenaken-Luik, waar er slecht weer wordt voorspeld. “Ik blijf er rustig onder, ik heb al een mooie overwinning op zak met deze Waalse Pijl. Het weer kan ook nog veranderen. Een koude Luik-Bastenaken-Luik schrikt me niet af, regen is wel minder mijn ding. Maar de omstandigheden zijn voor iedereen hetzelfde en ik ga Luik niet opofferen voor de Giro.”

bron: Belga