Staatssecretaris Sleurs laat afschaffing gemengde waterpolo onderzoeken op discriminatie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Is de beslissing van de Koninklijke Belgische Zwembond om de gemengde jeugdploegen in het waterpolo af te schaffen in strijd met de antidiscriminatiewetgeving? Dat is wat staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) laat onderzoeken. Ze heeft het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen daartoe de opdracht gegeven, meldt ze vandaag in een mededeling. In het waterpolo speelden meisjes van 11 tot 17 jaar tot nu toe in een gemengde competitie met jongens. Op de beslissing om deze gemengde ploegen af te schaffen, kwam de voorbije dagen her en der veel kritiek. "De waterpolomeisjes kunnen immers nergens ander terecht en dreigen te moeten stoppen met hun favoriete sport", legt Sleurs uit. Ze wijst erop dat ook sommige uitspraken van de Zwembond "veel wenkbrauwen deden fronsen". Sleurs citeert: "Jongens en meisjes samen onder water: dat wordt vanaf die leeftijd gevaarlijk. Klachten hebben we nog niet gekregen maar je weet maar nooit".

"Dergelijke uitspraken zijn een totaal fout signaal", zegt Sleurs. "Jongens en meisjes van elkaar scheiden om incidenten te vermijden, is een verkeerd uitgangspunt. Alsof al die jongens daders zijn en al die meisjes slachtoffer. Dat is toch niet de samenleving die we willen."

Ze heeft het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen de opdracht gegeven de zaak grondig te onderzoeken. Er zal onder meer contact opgenomen worden met de bond "om duidelijkheid te krijgen over wat er precies aan de hand is en wat de beweegredenen zijn". In een kranteninterview wees voorzitter Michel Louwagie er al op dat ook op andere niveaus gemengd spelen niet wordt toegelaten. Maar, waarschuwt Sleurs, "indien de beslissing in strijd blijkt met de antidiscriminatiewetgeving zullen er verdere stappen gezet worden".

bron: Belga