Proximus wil EU-steun tegen dumpingprijzen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Proximus-topvrouw Dominique Leroy rekent erop dat er tegen eind dit jaar een EU-richtlijn komt die dumpingprijzen voor mobiele telefonie als gevolg van de afschaffing van roamingkosten voorkomt. De Europese wetgever moet het onmogelijk maken dat een Belg in Roemenië een goedkoop abonnement aangaat voor gebruik in eigen land, luidt het. Op de aandeelhoudersvergadering van Proximus vroeg een aandeelhouder hoe Leroy de financiële impact inschatte van de geleidelijke afschaffing van de roamingtarieven. Eind deze maand worden de maximumtarieven die in de EU voor telefoontjes, sms'en en data in een andere lidstaat mogen aangerekend worden, verder verlaagd. En in juni 2017 gaan de roamingtarieven helemaal op de schop.

Leroy schat de impact van de nieuwe regels op de winst van Proximus voor dit jaar op 28 miljoen euro. "Dat is wel het bedrag in het slechtste geval. We hopen dat een gestegen volume de prijsdaling enigszins zal compenseren, maar dat effect is nog moeilijk in te schatten."

Leroy erkende dat de vrees bestaat dat iemand een abonnement in een ander EU-land zal aangaan voor gebruik in België en zo van goedkopere tarieven zal kunnen genieten. "We denken dan vaak aan Roemenië, waar de prijzen laag zijn maar het netwerk erg slecht." Er is echter een richtlijn in de maak rond een Fair Use Policy (FUP, beleid voor eerlijk gebruik) om dat te vermijden, benadrukte Leroy.

Die regelgeving is inderdaad in de maak. De Europese Commissie heeft er onlangs een marktbevraging over georganiseerd. Daaruit bleek dat de consumenten de FUP erg genereus willen invullen zodat het roaminggebruik van zowel toeristen, zakenmensen als bewoners van een grensregio gedekt wordt. De operatoren vragen een minder genereuze invulling en willen specifieke tarieven toepassen voor intensieve gebruikers zoals zakenmensen en grensbewoners.

"Het zou de bedoeling moeten zijn dat men een kaart neemt in het land waar men woont", zei de Proximus-topvrouw, die sprak van 45 à 60 roamingdagen per jaar binnen de Fair Use Policy. "Dat zou zorgen voor een correct gebruik. We kijken uit naar de beslissing van Europa. Het is voor ons erg belangrijk om dumpingprijzen te vermijden, want die zouden erg schadelijk zijn voor onze winstgevendheid, maar ook voor onze investeringen en infrastructuur."

bron: Belga