Luchtkwaliteit in Peking en Shanghai verbeterd

door
Belga
Leestijd 2 min.

De luchtkwaliteit in de Chinese steden Peking en Shanghai is erop vooruitgegaan in het eerste trimester van dit jaar. Dat meldt milieuvereniging Greenpeace. De organisatie wijst er wel op dat het probleem van de luchtvervuiling zich meer en meer naar het westen van China verplaatst.

Het gaat de goede kant op met de luchtkwaliteit in de twee grootste Chinese steden. In de hoofdstad Peking daalde de gemiddelde concentratie fijnstof in de lucht tussen januari en maart met 27 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2015. Ook in de grootste stad van het land, Shanghai, daalde het niveau met 12 procent. De fijnstofconcentratie in beide steden blijft wel nog altijd zes à zeven keer zo hoog als het jaargemiddelde van 10 microgram per kubieke meter die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als veilig beschouwt.

De betere luchtkwaliteit in de twee grootsteden zou vooral te maken hebben met initiatieven die de Chinese overheid onder druk van de bevolking heeft genomen. De schadelijke smog die regelmatig boven de steden hangt is al langer het onderwerp van ontevredenheid bij de Chinese publieke opinie.

De initiatieven van de Chinese overheid zouden er volgens Greenpeace echter toe hebben geleid dat de vervuilende industrieën zich meer naar de regio rond Xinjiang hebben verplaatst, in het noordwesten van het land. De vijf steden met de hoogste fijnstofconcentratie in het eerste trimester van 2016 situeren zich allemaal in dat gebied.

In totaal analyseerde Greenpeace 362 Chinese steden. Daarvan haalden er 310 (86 procent) de nationale norm van 35 microgram fijnstof per kubieke meter niet.

Bron: Belga