Geens pakt mensenhandel harder aan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Justitieminister Koen Geens (CD&V) zet in op de strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel. Voortaan gelden er ook zwaardere straffen als er ontvoering en omkoping in het spel is, en ook een poging tot mensensmokkel wordt strafbaar. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws, nadat de Kamercommissie Justitie gisteren unaniem het licht op groen zette voor het wetsontwerp van Geens. In het ontwerp worden de verzwarende omstandigheden voor mensenhandel uitgebreid. Nu gelden die al als het gaat om minderjarigen en kwetsbare personen, of wanneer er sprake is van dwang. Voortaan zullen ze ook gelden als er ontvoering, machtsmisbruik, bedrog en omkoping in het spel is. Verzwarende omstandigheden houden ook hogere straffen in: 10 tot 15 jaar cel en geldboetes van 1.000 tot 100.000 euro.

Iedereen die veroordeeld wordt voor mensenhandel en een correctionele straf krijgt - tot 5 jaar gevangenis - speelt zijn burgerrechten bovendien kwijt voor 5 tot 10 jaar, evenals het recht om een openbaar ambt uit te oefenen.

Daarnaast wordt ook een (mislukte) poging tot mensensmokkel strafbaar, en krijgen personen met beroepsgeheim spreekrecht krijgen als ze weet hebben van mensenhandel bij minderjarigen en andere kwetsbare personen. Geens garandeert tot slot de identiteitsbescherming van slachtoffers van mensenhandel waar seksuele uitbuiting aan te pas komt.

bron: Belga