Geen parlementaire onderzoekscommissie voor PanamaPapers

door
Belga
Leestijd 1 min.

Er komt geen parlementaire onderzoekscommissie naar de PanamaPapers in de Kamer. De fractieleiders hebben besloten om het bij een bijzondere commissie te houden, dus zonder de uitzonderlijk verregaande bevoegdheden van een onderzoekscommissie. "De vraag van sommigen om een onderzoekscommissie was blijkbaar toch niet zo serieus. N-VA heeft er niet op doorgeduwd", betreurt Kristof Calvo (Groen). Niet de oppositie, maar wel de Vlaams-nationalisten hadden immers als eerste die mogelijkheid geopperd. Ook de socialistische oppositie zag in eerste instantie meer in een alternatieve commissie die snel van start kan gaan.

N-VA-fractieleider Peter De Roover toont zich tevreden met de bereikte consensus. Hij hoopt vooral dat de zaak "met de passende ernst" zal worden uitgespit. Bovendien zijn de PanamaPapers tot op vandaag niet meer dan krantenartikels, merkt De Roover op. "De documenten hebben we nog niet."

Dat N-VA via Dexia vooral het ACW en coalitiepartner CD&V wilde treffen, ontkent de N-VA'er. "Het is niet de bedoeling om met beschuldigende vinger te wijzen, wel om routes voor belastingontwijking af te knippen", klinkt het. "Ervaringen uit het verleden zullen uiteraard wel leerzaam zijn."

Zijn CD&V-collega Servais Verherstraeten is vooral blij dat de opdracht voldoende ruim is. "Tussenpersonen die een rol speelden, moeten bekeken worden en dat kan in deze commissie", verzekert hij. "Maar het zal ook gaan over fraudebestrijding en de aanpak van misbruiken met belastingontwijking. Agressieve ontwijking kan voor ons niet."

bron: Belga