Europese Commissie: akkoord met Turkije treft mensensmokkelaars

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Europees-Turkse vluchtelingenakkoord heeft de activiteiten van mensensmokkelaars in die regio klappen toegebracht. Dat concludeert de Europese Commissie in haar eerste evaluatierapport over de omstreden deal. De Commissie erkent wel dat de uitvoering van het hele akkoord nog "in een beginfase" verkeert. De Europese en Turkse leiders sloten op 18 maart een akkoord dat een einde moest maken aan de vluchtelingenstromen van Turkije naar Griekenland. Turkije beloofde vrijwel alle nog aankomende bootvluchtelingen terug te nemen. Voor elke Turkse heropname zouden de Europese landen één Syrische vluchteling hervestigen in Europa. Daarbovenop kreeg Ankara een rist andere toezeggingen.

Het ontradingseffect van het plan lijkt alvast te werken. Mensen worden er zich volgens de Commissie stilaan van bewust dat het geen goed idee is om de oversteek te wagen. Sinds de inwerkingtreding van het plan op 20 maart zijn nog "amper" 6.000 mensen aangekomen in Griekenland. "Dit betekent dat de activiteiten van de mensensmokkelaars in het gebied geraakt zijn", stelde bevoegd eurocommissaris Dimitris Avramopoulos tevreden vast.

Avramopoulos beseft echter wel dat het meeste werk nog moet gebeuren. Van de circa 6.000 aangekomen migranten zijn er tot dusver 325 teruggebracht naar Turkije. In ruil zijn een honderdtal Syrische vluchtelingen vanuit Turkije overgebracht naar Duitsland, Nederland en Finland. Intussen vertoeven op het Griekse vasteland echter ook nog 50.000 mensen die voor 20 maart zijn aangekomen. Zeventig procent van hen komt in aanmerking voor spreiding naar andere lidstaten, maar ook dat proces loopt nog steeds te traag, aldus de Commissie.

bron: Belga