CTIB stapt naar Unia omdat uitspraak van Jambon “aanzet tot haat”

CTIB stapt naar Unia omdat uitspraak van Jambon "aanzet tot haat"

Het Collectief tegen Islamofobie in België (CTIB) kondigt vandaag in een mededeling aan dat het officieel naar Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, is gestapt naar aanleiding van de uitspraken van Jan Jambon. Volgens het CTIB zijn die “islamofoob en zetten ze aan tot haat”. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon had zaterdag verklaard dat “een significant deel” van de moslimgemeenschap al “dansend” gereageerd heeft op de aanslagen van 22 maart. Volgens de organisatie heeft Jambon met de uitspraken de strafwet geschonden wegens laster en smaad, met de verzwarende omstandigheid dat de bedoeling is aanzetten tot haat, minachting en vijandigheid tegenover een persoon of een groep omdat die een bepaalde religieuze overtuiging heeft.

Het CTIB voegt daar aan toe dat de uitspraken van Jambon aanzetten tot haat en geweld tegenover een groep, een gemeenschap of haar leden en dat wegens hun religieuze overtuiging. “De uitspraken van Jambon stigmatiseren een belangrijk deel van de Belgische bevolking dat al beschouwd wordt als kwetsbaar”, luidt het. “Minister Jambon bestempelt moslims als een groep die zodanig dicht staat bij de bloederige terroristen van Daesh dat ze niet enkel goedkeuren, maar zelfs dansen, wat de ultieme uiting van vreugde is van iemand”, gaat het CTIB verder.“Minister Jambon legt zo een sterk verband tussen de steun aan terroristen en de leden van de moslimgemeeschap. Hij devaloriseert moslims in de ogen van de samenleving en roept op om hen op bepaalde manier te wantrouwen, wat aanzetten is tot discriminatie.”

Vicevoorzitter van de organisatie, Hajib El Hajjaji, vraagt aan Unia om de argumenten in de klacht te onderzoeken en de antidiscriminatiewetgeving toe te passen.

bron: Belga