Amerikaanse terreurslachtoffers kunnen 2 miljard dollar van Iran krijgen

Amerikaanse terreurslachtoffers kunnen 2 miljard dollar van Iran krijgen
Amerikaanse terreurslachtoffers kunnen 2 miljard dollar van Iran krijgen

Een groep van meer dan duizend Amerikaanse slachtoffers van terreuraanslagen kan een schadevergoeding van in totaal 2 miljard dollar (1,75 miljard euro) krijgen van de Iraanse centrale bank Markazi. Het Amerikaanse hooggerechtshof bevestigde woensdag een federale wet die de slachtoffers de mogelijkheid gaf die schadevergoeding op te eisen. De uitspraak van het hooggerechtshof is een overwinning voor de zowat 1.300 mensen die in een juridische strijd met Markazi verwikkeld waren. Onder de klagers bevonden zich overlevende en nabestaanden van de dubbele zelfmoordaanslag die in 1983 in Beiroet (Libanon) aan 241 soldaten het leven had gekost. Ook slachtoffers van de dodelijk aanslag op een Amerikaanse luchtmachtbasis in Khobar (Saoedi-Arabië) in 1996 waren betrokken in het geding.

Amerikaanse gerechtshoven hadden Iran, dat zich niet tegen de beschuldigingen was komen verdedigen, verantwoordelijk geacht voor die aanslagen. Daarop hoopten de slachtoffers aanspraak te kunnen maken op de Iraanse bezittingen die geblokkeerd stonden op een rekening van Citibank in New York.Het Congres had in 2012 al een wet gestemd die het mogelijk maakte om die bezittingen aan te slaan. Maar de Iraanse centrale bank stelde dat de Amerikaanse parlementsleden daarmee hun boekje te buiten waren gegaan, omdat ze een wet stemden die ingreep in een lopende zaak. De rechters van het hooggerechtshof hebben nu evenwel, met zes stemmen tegen twee, de wettigheid van de regeling bevestigd.

De uitspraak lijkt wel op een gevoelig moment te vallen. Negen maanden na de ondertekening van het Iraans nucleair akkoord in Wenen, is er net sprake van een voorzichtige toenadering tussen diplomaten uit Washington en Teheran.

Bron: Belga